Guide! Tag de bedste fotos med mobilen til din fotobogI dag er det blevet rigtigt let at tage rigtigt mange billeder. Vi kan jo faktisk tage lige så mange vi vil med vores mobiltelefoner så længe der er plads. Hvis vi behøver mere plads, kan vi altid slette og tage flere. Det er ikke ligesom den gang man bare havde 27 billeder på et en gangs kamera. Eller da vi købte en filmrulle, som så skulle fremkaldes. Først når de var fremkaldt havde man mulighed for at lave et album eller en fotobog. Så processen var meget lang!

Det uheldig med den metode var at man aldrig viste helt om billederne var blevet gode. Heldigvis er det ikke sådan i dag, vores telefoner kan så meget mere end det gamle kamera kunne. Vi har næsten altid mobilen på os så vi kan fange momentet. Også har vi endda mulighed for at kigge tilbage på det bagefter og tage om hvis vi behøver, hvis det ikke blev som vi havde ønsket.

Hvordan tager man så gode billeder med sin mobil? Kameraet på mobiltelefonerne har udviklet sig rigtigt meget siden den første gang blev præsenteret tidligt i 00’erne. I starte mente man at det var for meget at kunne tage billeder med sin mobil? Man kunne jo allerede skrive, ringe, tjekke emails og spille snake. Nu fik den et kamera og deres helt egen kategori ”kamera telefoner”. Sidenhen kan vi ikke forstille os en telefon uden et kamera. Mængden af billeder vi tager, er også kun steget siden deres indtog. Det har ramt de mere traditionelle kamera rigtigt hårdt. Så du har naturligt også en masse billeder på din telefon. Vi kommer med en guide hvordan du får mest muligt ud af dit mobile kamera så du kan få dine digitale fotos lavet til en fotobog du vil være rigtig glad for.

1)      Zoom

Nej tak til Zoom! Zoom er ikke en god funktion hvis du ønsker at tage gode billeder. Det bliver meget hurtigt grumset, grynet og meget uklart. Når man zoomer at forstørre man bare pixlen. En pixel er en lille del eller prik af et billede, som har en farve og til sammen udgør det et helt billede. Jo større antal pixel jo højere er opløsningen. Du kender det helt sikkert, fra dit kamera når de bruger ordet megapixel. Effekten vil være mindre hvis du har flere megapixel, men undgå hvis du kan. Gå hellere tættere på så du ikke behøver at gå på kompromis med billedets Kvalitet. Det kommer ikke til at blive godt når din fotobog bliver printet.

2)      Hold det rent.

Hold din linse ren det er rigtigt vigtigt for at få et bedre og skarpere billeder. Din telefon ligger mellem lommeuld og støv og kan meget let blive beskidt. Det er derfor en rigtigt god ide lige at få renset kameralinsen inden du tager dit billedet så bliver resultat bedre. Det gælder også fedt fingere. Rens den i noget stof forsigtigt også er du klar til at skyd dit næste billedede.

3)      Lær at holde fokus.

Hold dit billede i fokus det er så vigtigt at det er i fokus, men også fokus på den rigtige ting. På din telefon kan du heldigvis låse dit fokus. På den måde sikre du dig at billedet ikke lige pludselig hopper du af fokus når du skal tage dit billede. Det gøres rigtigt let. Når du har fundet dit fokus punkt, holder du bare fingeren ned til der står AE/AF-LÅS. Så har du låst din autofokus på mobilen. Tag også gerne flere end et billede så har du en større chance for at du taget et godt billede.

Er du interesseret i flere tips om fokus på et billede kan du lære mere her.

Manuel fokus
Auto fokus
Kontinuerlig fokus

Naturligt-lys-i-skoven.jpg

4)      Justere eksponering. Brug lyset

Det kan være rigtigt vigtigt at justere. Her Justere du hvor meget lys, som skal blive lukket ind i linsen. Det bliver på den måde mere naturligt, end hvis du skal redigere det efter. Det kan gøres rigtigt let på din telefon også. Når du har fundet et fokus punkt, trækker du nedad på billedet du vil så blive vist en lille sol. På siden er der så en bar, med en prik på der vil vise hvor langt du er. Det kan let fjernes igen ved at ændre fokuspunktet så er det nulstillet.

Brug dog også lyset, som både kan være en ven eller fjende til dine billeder. Det bedste tidspunkt at tage et portrætbillede er omkring den gyldne time. Her ligger solen lavt på himlen og du kan få det helt rigtige lys til dit billede. Hvad er den gyldne time så?

Den gylden time ligger omkring en time efter Solopgang og en før Solnedgang, du kan finde den på forskellige apps da det varier efter hvor i verden du er, men også hvilken tid på året. De her tidspunkter kan du få taget nogle rigtig gode billeder til en fotobog.

Her er også en app, som virkelig kan være en hjælp til at bruge lyset og solen bedre.

PhotoPills

Hvis du bare vil vide hvornår det er den gyldne time har du website her.

http://www.golden-hour.com/

5)      Brug nettet.

Når vi siger brug nettet er det ikke internettet vi mener. Det er ”Net funktionen”. Det kan virkelig gøre forskellen på dine billeder. Når du slår til ”Net funktion” på dit kamera kommer der 9 bokse frem på dit kamera, dem kan du så bruge når du tager et billede til at se hvordan person og objekter står i forhold til Hinanden. Det kan være lettere at finde det gyldne snit i billedet. Du kan også bruge tredjedelsreglen som kan være den lette måde at tage et billede.

”Net funktion” bliver let slået til under indstillinger->Kamera->Net når du så har slået den til. Kan du gå ind på dit kamera. Her vil du så se de 9 bokse i dit billede.

Naturligt-lys.jpg

6)      HDR hvad er det?

Har du også set der står HDR i toppen af dit kamera, men ikke helt ved hvad det er. Frygt ej.

HDR står for High Dynamic Range. Det er en sammensætning af billeder, så farverne bliver skarpere og dybere, derfor fylder de også mere på telefons hukommelse. Sammensætningen af billederne er at den tager et billede der er underbelyst, et der er over belyst og et normalt billede. Så er det en sammen sætning af de billeder. Når du taget et billede med HDR på mobilen vil du også opleve at du har flere billeder liggende da den gemmer de billeder den tager og sætter sammen. Du har mulighed for at slå det fra, så du bare beholder HDR billedet.

Du bruger HDR ved at gå ind på kameraets og i toppen står der så HDR der har du tre muligheder Auto, til eller fra. Hvis den er bare auto, gør den det bare automatisk når din telefon mener det er tid til at bruge. HDR er en rigtigt fed og vigtig funktion, hvis du vil have billeder i dybere og skarpere farver.

7)      No-filter

Filter kan gøre billeder rigtig flotte efter, men tag ikke billeder med filter på. Det gode ved at tage billeder uden filter er at du altid har originalen at vende tilbage til, når du skal redigere billederne. Du kan altid tage et filter på bagefter når du er i gang med at redigere dine billeder.

8)      Forgrund skaber dynamik

Tag med forgrunden i dit billede det skaber noget mere dynamik i dit billede. At du tage en lille genstand med ind i dit billede som er med i forgrunden. Dynamikken det skaber gør at billedet er mere behageligt at se på. Det kan godt være svært at få det til at virke, men bare bliv ved med at prøv, så skal det nok lykkes at få taget nogle rigtig gode billeder.

9)      Rediger dine billeder.

Det er rigtigt fedt at tage et godt billede hvor det bare spiller. Det er dog ikke altid vi er lige heldig og for taget det perfekte billede kan ske nogen pande skinner eller man har fået røde øjne. Så er det godt der er et hav af mulighed for at redigere dine billeder. At sidde at lege med et billede og farverne kan være rigtigt sjovt og spændende. Når det er, så er færdigt er det en super fed fornemmelse at se tilbage på. Et billede er jo som et håndværk ligesom hvis man havde bygget noget. Man går igennem flere faser, derfor er redigeringsfasen også rigtig vigtig. Der findes rigtig mange app’s som man kan redigere med og vi har samlet nogle af de fotoapps for redigering der er derude. LINk

Selv når vi tager det perfekte billede kan de være en god ide at gå igennem redigering for at se om du kan få det til at se bedre ud. Der findes utrolig mange funktioner i de forskellige app. Mange af dem er også meget lette at bruge.

Blitz-nej-tak.jpg

10)  Sluk blitzes

Blitzen er ikke særlig god på telefonerne og det giver ofte rigtig dårlige resultater så undgå at brug den. Da den nogle gange godt kan finde på lyse op, så slå den fra før den gør det. Det gøres let ved at trykke på lyn ikonet i toppen også vælge ”fra”. Brug hellere naturligt lys da det langt oftere bliver bedre. Den rette lys sætning gør nemlig en kæmpe forskel. Hvis du skal bruge kunstigt lys skal det være noget større og stærkere

11)  Tag mange billede og have det godt.

Så er det rigtig vigtig man bare prøver sig frem og for taget en masse billeder, og har det sjovt på sammen tid. Tag billeder af ting du kan lide og af dem du holder af. Husk at tag billeder!! Der er rigtig mange flotte ting at tage billeder af hverdag. Der er også altid begivenheder at tage billeder af. Brug ikke Nutid billederne til din story, men gem dem og se om du ikke kan bruge nogen af de her råd til at få taget et rigtig godt billede.

Nogle gange er det også de tilfældige eller spontane billeder der bliver rigtige gode. En af grunden til det kan være at vi for de bedste udtryk frem i os selv fordi det er helt naturligt.

Mobilkameraet fungerer!

Mobil Kameraet er blevet meget bedre over de seneste år og tager helt fine billeder. Hvis du anvender nogle af de her råd, kan dine billeder blive endnu bedre. Hvorfor så ikke samle dine bedste billeder i en fotobog fra SubBook. hvis vi ikke gør noget ved vores billeder, ligger de bare på telefonen og tager plads eller oppe i skyen. Start i dag med at få dine billeder frem!